ODWIEDZINY

czwartek, 24 lipca 2014

Płodne mleko kokosowo-owsiane



Dziś przepis na płodne, roślinne mleko owsiano - kokosowe. Dlaczego płodne ? Z pewnością świetnie działa na układ rozrodczy, ale głównie dlatego, że już znalazłam na nie aż trzy zastosowania i to z pewnością nie koniec ;) Na bazie mleka można tworzyć przepyszne koktajle a z suchej masy, która pozostaje pieczemy racuchy według własnego pomysłu lub robimy owsiano - kokosowe batoniki. Czego chcieć więcej, nie ma to jak 3 in 1 :)
Mleko można przechowywać w lodówce do dwóch dni. Jest w pełni naturalne, samoistnie się rozwarstwia. Jeśli chcemy zrobić inne mleko, zapraszam na bloga weganie.



Skład:

 pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki płatków kokosowych
3 szklanki gorącej wody (będzie treściwe)



Sposób wykonania:

1.Wiórki oraz płatki zalewamy gorącą wodą na 4-6h.
2. Po upływie wyznaczonego czasu na osobny dzbanek nakładamy ściereczkę lub pieluszkę tetrową. Mocujemy ściereczkę gumką. Przecedzamy masę. Dokładnie wyciskamy wiórki i płatki.
4. Suchą masę wykorzystujemy do pieczenia ciasteczek, do musli lub do innych kulinarnych celów.




PROPOZYCJA KOKTAJLU 
NA BAZIE MLEKA OWSIANO - KOKOSOWEGO 
Z BANANEM I MROŻONYMI TRUSKAWKAMI 





PROPOZYCJA WEGAŃSKICH BATONÓW
NA BAZIE SUCHEJ MASY Z MLEKA OWSIANO - KOKOSOWEGO
 


Skład:

wiórki i płatki z wyciśniętego mleka
pół szklanki miodu /syropu z agawy/ cukru brązowego (do wyboru)
3/4 szklanki mąki owsianej / kokosowej / zmieszanej (do wyboru)


Sposób wykonania:

1.Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy płynny miód (chwilę podgrzewamy) i mąkę.
2. Masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Nie musi odchodzić od placów, wystarczy, że dobrze rozsmarowuje się łyżką Lepiej jak jest lepka, ciasteczka nie są suche.
3. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 40 minut.
4. Wyciągamy masę i kroimy na porcję po czym umieszczamy ciasteczka jeszcze na 10-15 minut.
5. Podajemy z kawą, mlekiem, na śniadanie lub przekąskę.
5. Ciasteczka przechowujemy do siedmiu dni w szczelnie zamkniętym pudełku.



Smacznego!!!






_____________________








2 komentarze:

  1. Ależ przepiękne zdjęcia!!! Po tym poście nabrałam wielkiej ochoty na zrobienie tego mleka i batonów, pychotka i samo zdrowie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję serdecznie. Mleko robi się bardzo szybko - także trzymam kciuki za Twoje Dark Blonde :) i pochwal się koniecznie jak Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń